Skip to navigation Skip to main content

Wildkamperen in Noorwegen: alles over het allemansrecht

Wildkamperen Noorwegen 2
© Unsplash / Julian Hanslmaier

Voor fervente kampeerders is het vaak de ultieme droom: wildkamperen in Noorwegen te midden van de ongerepte natuur. Geen rumoerige buren, aangewezen kampeerplekken en storende animatieteams. Alleen jij, je tent en misschien een nieuwsgierig dier. Hoewel wildkamperen in de meeste Europese landen niet is toegestaan, is het in Noorwegen juist wel toegestaan. Maar waar moet je allemaal op letten? Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden tijdens het wildkamperen in Noorwegen.

Allemannsretten

In Noorwegen is wildkamperen mogelijk dankzij het allemansrecht, ook wel ‘allemannsretten’ in het Noors. Dit recht is een belangrijke pijler in de Scandinavische cultuur en houdt in dat iedereen in de open lucht mag verblijven en het land mag gebruiken, ongeacht wie de eigenaar is. Het allemansrecht is sinds 1957 opgenomen in de wet op de openluchtrecreatie en past volledig binnen de Noorse ‘friluftsliv’-cultuur, wat letterlijk het buitenleven betekent. Dit recht garandeert dat iedereen van de natuur kan genieten, zelfs op grotere privéterreinen.

Vrijheid met grenzen

In Noorwegen geldt het allemansrecht voor open landschap, dat wordt aangeduid als ‘onomheind en ongecultiveerd land’. Dit omvat onder andere kusten, moerassen, bossen en bergen. Het is echter niet toegestaan om overal wild te kamperen.

Beperkingen van het allemansrecht

Het is niet toegestaan om zonder toestemming van de eigenaar op privéterrein te kamperen. Bovendien mag je niet kamperen op gecultiveerd land, zoals boerderijen of weiden, behalve als het winter is. In dat geval kun je tussen 15 oktober en 30 april velden en weiden betreden wanneer de grond bevroren of bedekt met sneeuw is. Kamperen op bouwkavels of industriële gebieden is ook niet toegestaan. Verder is het belangrijk dat je tent of busje minstens 150 meter van de dichtstbijzijnde woning moet staan. Als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wilt blijven, dien je toestemming te vragen aan de eigenaar.

Wildkamperen Noorwegen
© Unsplash / Jules Jansen

Veiligheid bij wildkamperen

Wildkamperen in Noorwegen wordt over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel er natuurlijk nooit een garantie is dat er niets gebeurt. Wilde dieren zijn over het algemeen geen groot probleem in Noorwegen. Er leven verschillende diersoorten zoals de bruine beer, lynx, muskusos, veelvraat en de wolf. Bruine beren komen vooral voor in het oosten van Noorwegen, maar zijn van nature schuw en vormen in principe geen gevaar voor mensen. Noorwegen is over het algemeen een veilig land als het gaat om criminaliteit. Er zijn weinig aangiftes en als er sprake is van criminaliteit, is dit meestal in de steden en ver van de plekken waar gekampeerd wordt.

Leave no trace

Het is van groot belang om de regel 'Leave no trace' in acht te nemen tijdens het wildkamperen in Noorwegen. Dit houdt in dat je al je afval netjes meeneemt en de natuur met respect behandelt, zonder inheemse flora of fauna te verstoren. Gelukkig staan er door het hele land openbare afvalbakken langs de weg om je afval weg te gooien. Hoewel het is toegestaan om vuur te maken tijdens het wildkamperen, is het belangrijk om hierbij goed op te letten. Van 15 april tot 15 september, in het hoogseizoen, is het verboden om vuur te maken in een bos of in de buurt ervan. Als je je kampeertoilet wilt legen, is het belangrijk om de aangegeven plekken te gebruiken en dit niet elders te doen. Dat is namelijk streng verboden.

Wakker Worden Met Uitzicht
© Unsplash / Ivars Utināns

Reizen met motorvoertuig

Wanneer je met een camper of caravan reist, heb je beperktere opties voor overnachtingsplekken. Met een motorvoertuig is het namelijk verboden om offroad te gaan, wat betekent dat je geen onbedekte natuur mag betreden. Dit geldt ook als je met de auto gaat kamperen, je zult ergens moeten parkeren en te voet verder moeten gaan. Houd hier rekening mee tijdens het plannen van je reis.

Populaire locaties

Noorwegen barst van de prachtige locaties, vooral West Noorwegen rondom de fjorden is heel bijzonder. In principe mag je de tent, camper of caravan bijna overal neerzetten en er overnachten. Populaire bestemmingen zijn de bergen van Jotunheimen en de Lofoten. Op de Lofoten zijn er plaatsen aangewezen waar je mag wildkamperen maar deze zijn vaak overvol vanwege de grote populariteit. Een handig hulpmiddel om wildkampeerplekken te vinden is de app Park4night, die ook informatie biedt over parkeerplaatsen en campings. Er is bij elke bezienswaardigheid wel een mooi kampeerplekje dichtbij.

Jilles Zomer

Over Jilles

Na een wandelvakantie in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen was Jilles om. Hij was zó onder de indruk, dat hij sindsdien ieder jaar in de bergen te vinden is. De zon, de schilderachtige omgeving en een toffe hike, en je maakt Jilles ontzettend gelukkig.