Skip to navigation Skip to main content

Bescherming tegen de zon in de bergen: 5 tips

Felle zon bij pauze bij een bergmeer

Hoe bescherm je je in de bergen het beste tegen de zon? Je raakt in de bergen niet alleen sneller verbrand, maar ook een zonnesteek of hitteberoerte kan je wandeling flink verpesten. Het maakt niet uit of de lucht strakblauw is of dat er sprake is van bewolking, in de bergen is de UV-straling een stuk sterker. In dit artikel 5 tips voor bescherming tegen de zon wanneer je de bergen in gaat.

1. Zonnebrand – hoe hoger de factor, hoe beter

Dat je zonnebrandcrème mee moet nemen als je op vakantie gaat naar de bergen is bij iedere bergliefhebber bekend. Maar de zonnebrand opbergen in de wandelrugzak en deze vervolgens niet gebruiken helpt niet veel. Breng voor je de bergen in gaat de nodige zonnebrand aan op je gezicht en ledematen. Wees je ervan bewust dat niet ieder kledingstuk beschermt tegen UV-straling. Belangrijk is om voor een hoge beschermingsfactor te kiezen. Kies minstens voor factor 30! Check of de zonnebrandcrème niet alleen UVB (Burning) stralen blokkeert, maar ook UVA (Aging). Breng regelmatig, zeker als je veel zweet, een nieuw laagje aan.

Zonnebrand
© Pixabay

2. UV-kleding – bescherming gemaakt van stof

Steeds meer outdoorwinkels zien de verkoop hiervan stijgen en fanatieke bergliefhebbers kennen het al lang: UV beschermende kleding. Deze wandelbroeken en -shirts zijn gemaakt van een zeer strak geweven materiaal. UV-straling krijgt geen kans om door te dringen tot de huid, aangezien slechts een dertigste deel van de straling door de stof gaat. Het nadeel van UV-kleding is dat je in lange kleding moet wandelen. Kies hoe dan ook voor lichte kleuren aangezien dit minder warm wordt. Een ander voordeel van lange kleding is dat je beter bent beschermd tegen krassen en ongedierte.

3. Petten en hoeden – houd je hoofd koel

Tijdens een bergwandeling is je hoofd een zwakke plek, aangezien deze zich altijd vol in de zon bevindt. Bovendien is de hoofdhuid zeer gevoelig en verbrandt deze veel sneller. Draag daarom altijd een zonnehoed of een UV-beschermende pet. Hiermee voorkom je een zonnesteek, die merkbaar wordt wanneer je hoofd te warm wordt. Hoeden met een brede klep en nekbescherming zijn de beste keuze om het hoofd koel te houden.

Bergwandelen met pet

4. Kies de juiste route – zoek de schaduw op

Als je op het weerbericht al hebt gezien dat het heet gaat worden, is het verstandig om voor een schaduwrijke wandelroute te kiezen. Indien je de mogelijkheid hebt, probeer dan niet om te wandelen tijdens het heetste moment van de dag, tussen 11.00 en 15.00 uur. Vermijd reflecterende oppervlaktes zoals water, sneeuw en zand. Ook is het goed om te weten dat hoe lager je wandelt, hoe lager de straling is. De UV-straling neemt met 20% toe voor elke 1000 meter hoogte.

5. Zonnebril – hoge ogen gooien

Een zonnebril is een item dat snel wordt vergeten tijdens een bergwandeling. Bij fel zonlicht is een zonnebril een must. Zonnebrillen worden aangeboden in vier categorieën. Categorie 4 is geschikt voor extreem licht zoals in het hooggebergte, categorie 3 en 2 zijn geschikt voor een doorsnee bergwandeling. Nog beter is het als de zonnebril ook beschermt tegen licht dat van boven, onder en opzij in het oog valt. Houdt de zonnebril ook UVA en UVB tegen? Dan zijn je ogen optimaal beschermd!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.