In het Alpengebied blijft de temperatuur in veel dalen (ruim) boven de 30 graden uitkomen. Alleen hoog in de bergen wordt het écht koeler, maar vriezen doet het pas ruim boven de 4000 meter. Hoewel er tijdens het weekend de nodige regen- en onweersbuien kunnen ontstaan in de Alpen, is er van een weersomslag nog geen sprake. De regen is niet wijdverspreid en maar van korte duur. Vanaf dinsdag krijgt de zon weer de overhand en begint de temperatuur alweer te klimmen.
Overnachting onderweg nog niet geboekt? Bekijk de beschikbaarheid bij Booking.com!
Oostenrijk: zon in Vorarlberg, onweer in Karinthië
Buiten het westen van Oostenrijk, gaan er in de loop van de dag de nodige wijdverbreide regenbuien of korte onweersbuien ontstaan. In de loop van de middag trekt deze depressie alweer weg. Vorarlberg krijgt de zon het meest te zien, in Karinthië en Osttirol zijn de regen- en onweersbuien het krachtigst. Ook morgen zien we in het westen van Oostenrijk het beste weer. Meer naar het oosten komt vaker bewolking voor. De maximale temperatuur in Vorarlberg komt uit op zo’n 30 graden. Op zondag alleen een lokale bui. Maandag neemt de bewolking in het westen toe en rond het middaguur komen de eerste regen- en onweersbuien. In de avond breidt dit neerslaggebied zich uit naar Tirol, Salzburgerland en Osttirol. Dinsdag krijgt de zon alweer de overhand, alleen in de berggebieden kan lokaal een bui vallen. De temperatuur klimt een paar graden, tot maximaal 34 graden.
Frankrijk: verzengende hitte houdt (nog even) aan
Op veel plekken in de Franse Alpen voelt het nog altijd aan als een bakoven. Het is zeer warm, maximaal 36 graden, en de zon schijnt volop. In de berggebieden is het koeler, maar de nulgradengrens ligt pas op 4400 meter hoogte! De zwakke tot matige noordwestelijke wind zorgt ook niet voor al te veel verkoeling. Tijdens het weekend is het niet anders. De lucht is strakblauw en de temperatuur loopt flink op. Pas zondagmiddag kan er vanuit het zuidwesten instabiele lucht de Franse Alpen bereiken. Tegen de avond komt er eindelijk verkoeling in de vorm van uitgebreide onweersbuien met de nodige neerslag. In de nieuwe week wordt het iets minder warm en wisselvalliger. Er lijkt vaker een bui met regen te kunnen gaan vallen.
Zwitserland: van een weersomslag is geen sprake
Hogedrukgebied ‘Oscar’ zorgt voor het stabiele zomerweer in Europa en dat is in Zwitserland niet anders. Het is zonnig en alleen hoog in de bergen kunnen er stapelwolken ontstaan. Van neerslag is geen sprake. In het Rhônedal in Wallis kan de temperatuur oplopen naar zo’n 32 graden. Meer naar het oosten, in Ticino en Engadin, kan wel een enkele regen- en onweersbui ontstaan. Ook zaterdag en zondag schijnt de zon volop. Tijdens de start van de nieuwe week laat de zon zich minder zien. Er vallen een paar buien, maar van wijdverbreide regen is geen sprake. Op dinsdag krijgt de zon alweer de overhand.
Italië: zonnig weekend, regen op maandag
In Zuid-Tirol vandaag een mix van zon en wolken, waarbij een buitje regen niet kan worden uitgesloten. Naarmate de dag vordert wordt de kans hierop steeds aannemelijker en kan er ook een klap onweer bij voorkomen. De temperatuur loopt uiteen, met 22 graden in Sterzing en 29 graden in Bolzano. Het weekend verloopt zonnig en pas in de loop van maandag kan het weer gaan regenen. In Trentino zien we hetzelfde weerbeeld. Vandaag is er kans op lichte regen en het weekend is zonnig. De hoogste temperaturen worden gemeten rond het Gardameer. In Lombardije neemt de bewolking gedurende het weekend steeds meer toe. Op maandag is er grote kans op regen.
Duitsland: zomers weekend met hoge temperaturen
De zomer weet van geen ophouden. In het zuiden van Duitsland kan de temperatuur vandaag oplopen naar maximaal 34 graden. De zon schijnt veelvuldig en in de namiddag kan er een regen- of onweersbui ontstaan. Op zaterdag kan er in het zuidoosten spraken zijn van stapelwolken, waar onweersbuien uit kunnen ontstaan. Ook zondag wordt een heldere dag, maar in de loop van de dag zal de bewolking vanuit het zuidwesten toenemen. Zoals wel vaker in de bergen, is ook dan een regen- en onweersbui niet uit te sluiten. De temperatuur gooit er met maximaal 35 graden nog iets bovenop. Vanaf maandag stijgen de neerslagkansen aanzienlijk. De wind trekt aan en de intensiviteit van de buien neemt toe. In de nacht naar dinsdag trekken de buien richting het noordoosten weg.