Skip to navigation Skip to main content

Hoe pak je je rugzak in?

9754 - Hoe pak je je rugzak in?

Een rugzak pak je in door het gewicht op de juiste manier te verdelen. De zwaarste spullen zitten het dichtst tegen de rug aan en daaromheen doe je lichtere items. Onderin de wandelrugzak plaats je spullen die je niet zo snel nodig hebt, zoals reservekleding. In het bovenvak berg je spullen op die je onderweg vaak nodig hebt. Wellicht zijn er nog zijvakken waar je je kleinere items in kwijt kunt. Door de rugzak op de juiste manier in te pakken heb je een juiste balans en is het gewicht goed verdeeld.



#1. Lichte(re) spullen onderin

Plaats onderin de rugzak spullen die je tijdens je wandeling niet nodig hebt en die niet al te zwaar zijn. Dit is de ideale plek voor extra (trui, regenjas) kleding en eventueel je slaapzak voor tijdens een meerdaagse wandeling. Wanneer je nog ruimte over hebt kun je er wat losse spulletjes tussen proppen.

#2. Vul het hoofdvak met zware spullen

De zwaarste spullen draag je het dichtst tegen je rug. Hier kun je bijvoorbeeld je voedsel- en watervoorraad plaatsen. Vul de ruimte op met kleding die je hier goed omheen kunt vouwen. De zwaardere items worden op deze manier door je heupen gedragen.

Wandelrugzak: wat neem je allemaal mee?

#3. Losse items in het bovenvak

Dingen die niet te zwaar zijn, maar je wel vaak nodig hebt, kun je het beste bovenin je wandelrugzak doen. Het bovenvak is uitstekend geschikt voor een paar energierepen, kaart, zonnebril en zonnebrand. Maak dit vak zeker niet te zwaar, want anders komt het zwaartepunt te hoog te liggen.

9754 - wadelrugzak spullen bovenin
Doe spullen waar je makkelijk bij moet kunnen bovenin je wandelrugzak

Tips voor het inpakken van je rugzak

Hoe je je wandelrugzak inpakt is zeer belangrijk, maar er zijn meer tips die het dragen van een rugzak net wat makkelijker maken. Geef alles in je rugzak een vaste plek zodat je bij een plotselinge weersomslag snel je regenjas kunt vinden. Om kleding zo min mogelijk ruimte in te laten nemen, is het handig om alles op te rollen. Houd eten en toiletartikelen gescheiden van de rest zodat het niet hierop kan gaan lekken. Voor je eigen comfort is het handig om zo min mogelijk mee te nemen en zo veel mogelijk te besparen op gewicht. Zeker wanneer je een meerdaagse tocht gaat lopen, kan die paar kilo net het verschil maken. Afhankelijk van je conditie wordt geadviseerd om maximaal 20 tot 25% van je lichaamsgewicht te dragen. Besteed ook voldoende aandacht aan de afstelling van je rugzak. Stel de banden goed af en zorg dat het meeste gewicht op je heupen rust. Wandelrugzak: verschillende draagsystemen >

9754 - genieten van het uitzicht met wandelrugzak
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.