Wildkamperen in de Alpen is op veel plaatsen toegestaan, maar er zijn wel (strenge) regels aan gebonden. In dit weblog lees je over de regels per Alpenland en geven we je tips over hoe je wildkamperen het beste aan kunt pakken. Tussen wildkamperen, bivakkeren en vrij kamperen zitten verschillen. Bij wildkamperen slaap je (meerdere nachten) op niet daarvoor aangewezen locaties, vrij kamperen is overnachten op toegestane plekken en bivakkeren is een enkele (ongeplande) overnachting in de vrije natuur.
Regels voor wildkamperen
De regels voor wildkamperen in de Alpen verschillen niet alleen per land. Vaak heeft elke nationaal park, Kanton of Bundesland eigen regelgeving. Overal geldt echter dat je geen afval achterlaat op de plaats waar je gekampeerd hebt. Laat geen sporen achter en zorg dat je overnachting geen belasting vormt voor de natuur.
Wildkamperen Oostenrijk
Wildkamperen in het bos is overal in Oostenrijk verboden. Wanneer je je echter boven de boomgrens bevindt, is bivakkeren onder bepaalde voorwaarden en in sommige gebieden wel mogelijk. De regels zijn echter per deelstaat verschillend en het is raadzaam altijd toestemming te vragen aan de grondeigenaar. Zorg dus dat je de juiste informatie hebt opgezocht voor je op reis gaat.
Meer informatie over wildkamperen in Oostenrijk vind je hier >
Wildkamperen Frankrijk
In Frankrijk wijken de regels en voorwaarden af per natuurgebied of nationaal park. In sommige natuurgebieden in Frankrijk is wildkamperen voor de duur van één nacht (bivakkeren) toegestaan, van 19.00 tot 09.00 uur. Ook is het soms toegestaan wanneer je op 1 uur wandelafstand van de openbare weg en de grens van het natuurpark verblijft. Wildkamperen is verboden in onder andere de nationale parken van de Vanoise en Cevennes.
Meer informatie over wildkamperen in Frankrijk vind je hier >
Wildkamperen Duitsland
Wildkamperen is in principe verboden in Duitsland. De regels kunnen nogal verwarrend kunnen zijn, maar over het algemeen geldt dat wildkamperen verboden is in bossen, natuurgebieden en nationale parken.Wil je toch in de vrije natuur overnachten, vraag dan toestemming aan de landeigenaar.
Meer informatie over wildkamperen in Duitsland >
Wildkamperen Zwitserland
Wildkamperen (boven de boomgrens) wordt in Zwitserland toegestaan voor één nacht, met uitzondering van natuurparken. Per kanton kunnen de regels afwijken.
Wildkamperen Italië
Wildkamperen is verboden in Italië, maar wanneer je op grote hoogte zit (boven de 2000 m) wordt een bivak doorgaans getolereerd. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piëmont is wildkamperen van zonsondergang tot zonsopgang toegestaan. Het is niet officieel bevestigd, maar dit lijkt voor de gehele Italiaanse Alpen (en dus niet de Dolomieten) te gelden.
Wildkamperen tips
Besluit je toch om in de vrije natuur te gaan kamperen, houd dan met een aantal zaken rekening. Kies voor een beschutte plek waar je andere mensen - en dieren - niet tot last bent en zorg voor een bescheiden onderkomen. Wildkamperen kan in een tent, maar de open lucht is ook vaak prima voor een nachtje (enkel met een slaapzak, matje en eventueel bivakzak). Mocht je onverhoopt toch betrapt worden, schop dan geen stennis, maar pak direct je spullen en verlaat de plek zonder ook maar iets achter te laten.
- Laat geen sporen en afval achter
- Maak geen herrie
- Heb respect voor de natuur
- Kies je kampeerplek zorgvuldig
- Blijf niet te lang op één plek
- Bivakkeer van 19.00 tot 09.00 uur