In de winter reizen veel Nederlanders via Duitsland naar de Alpen voor de wintersportvakantie. Deze vakantiegangers zijn meestal goed voorbereid; winterbanden en kettingen zijn prima voor elkaar. Maar het vakantieland nummer 1 voor Nederlanders is nog steeds Duitsland. Ook in de winter trekken veel mensen naar onze oosterburen voor een vakantie. En ook al rijd je misschien niet direct in de hoge bergen, voor de optimale veiligheid is het noodzakelijk om de juiste banden te hebben. Maar welke banden zijn hier nu het best voor geschikt en waar moet je extra op letten in Duitsland?
Winterse weersomstandigheden
Als je in Duitsland rijdt, moet je aan een aantal eisen voldoen. Rijd je door de bergen, en zeker in combinatie met winters weer, dan heb je banden nodig die meer grip op de weg bieden. Winterbanden zijn ideaal hiervoor. Dat is echter nog niet alles, want winterbanden zijn in Duitsland ook verplicht in de winter. Je dient winterbanden te laten plaatsen wanneer er sprake is van winterse weersomstandigheden. Het is dan ook niet zo dat je puur en alleen in de winter deze banden moet aanschaffen. Het gaat niet om een bepaalde periode, maar om een specifieke situatie. Zo heb je bij ijzel of sneeuw, maar ook bij gladheid winterbanden nodig.
Meer grip en stabiliteit
Er zijn speciale eisen voor winterbanden. Zo dienen ze een profieldiepte van tenminste 1.6 millimeter te hebben. Dit is echter het minimum en het is aan te raden om een minimale profieldiepte van 4 mm te nemen. Dit zorgt voor een verbeterde tractie, meer kracht en ook een hogere stabiliteit tijdens slecht weer. Het zorgt tevens voor meer grip op de weg en dat is uiteindelijk de bedoeling, vooral als je een berg oprijdt die met sneeuw bedekt is. Het is ook toegestaan om met seizoensbanden in Duitsland te rijden, maar dit is niet aan te rijden.
Boete bij verkeerde banden
Maar wat gebeurt er nu als je door Duitsland rijdt en niet de juiste banden op je auto hebt? Natuurlijk is de kans op een ongeluk dan veel groter, en wordt de veiligheid van jezelf en je gezin aangetast. Daarnaast moet je echter ook een boete betalen van ongeveer € 40,- wanneer je niet de juiste banden op je auto hebt. In sommige gevallen, wanneer wordt vastgesteld dat je ook andere bestuurders in gevaar brengt, kan deze boete zelfs verdubbelen. Ook loop je het risico dat je een strafpunt op je rijbewijs krijgt. Veroorzaak je een ongeluk en hierna blijkt dat je de verkeerde banden op je auto hebt, dan ben je letterlijk en figuurlijk nog verder van huis. Ga dus goed voorbereid op pad deze winter.