Een vierduizender beklimmen, het is de droom van veel bergliefhebbers. En deze droom kun je gewoon uit laat komen! Het beklimmen van een vierduizender is echt niet alleen weggelegd voor ervaren alpinisten. Wie ervaring heeft met bergwandelen, in een goede conditie is en over het juiste materiaal beschikt, kan zich eraan wagen. In dit artikel alles over het beklimmen van je eerste vierduizender.
Doen, je eerste vierduizender beklimmen!
Tijdens een bergwandeling in de Alpen heb je misschien wel eens gefantaseerd over het beklimmen van een vierduizender. Je ziet die Alpenreuzen in de verte liggen en vraagt je af hoe het zou zijn om daar bovenop te staan. Maar waarom ga je de uitdaging niet gewoon aan? In de Alpen liggen tal van vierduizenders. Sommige zijn extreem moeilijk om te beklimmen en andere vrij gemakkelijk. De hoogte van een berg zegt niet direct iets over de moeilijkheidsgraad van de beklimming. Zo is de Breithorn (4164 m) hoger dan de Eiger (3967 m), maar is het beklimmen van de Eiger Noordwand compleet iets anders.
Ervaring en doorzettingsvermogen
Voor het beklimmen van je eerste vierduizender heb je geen specifieke klimervaring nodig. Wel moet je gewend zijn om actief bezig te zijn (hoog) in de bergen. Op hoogte voelt alles net iets anders aan en is er minder zuurstof. Wie al vaker meerdaagse tochten heeft gewandeld door de bergen, weet hoe het is om je langdurig in te spannen. Ook komt er doorzettingsvermogen kijken bij het beklimmen van een vierduizender. Dat je nog nooit met stijgijzers of andere materialen hebt gelopen is geen probleem.
Kies voor een makkelijke vierduizender
De ene vierduizender is makkelijker te beklimmen dan de andere. Maar misschien is makkelijk een verkeerd gekozen woord, want eenvoudig is het nooit. Toch zijn bergen waar je een groot gedeelte van de beklimming al per lift kunt afleggen minder veeleisend. Ook de route naar de top heeft een grote invloed op de moeilijkheidsgraad. Vierduizenders die als makkelijk bekendstaan zijn onder andere de:
- Breithorn, 4164m (Zermatt)
- Bishorn, 4153m (Zinal)
- Allalinhorn, 4027m (Saas-Fee)
- Lagginhorn, 4010m (Saas-Fee)
- Gran Paradiso, 4061m (Aosta)
Voorbereiding op het beklimmen van een vierduizender
Heb je de keuze voor een bepaalde vierduizender gemaakt, dan start de voorbereiding direct. Zorg dat je in de aanloop naar je beklimming in een (zeer) goede conditie bent. Daarnaast is het belangrijk dat je voor ‘de grote dag’ al de tijd neemt om te acclimatiseren. Zorgt dat je lichaam werkt aan de hoogte en laat de benen alvast wennen aan het maken van hoogtemeters. In aanloop naar de beklimming neem je voldoende rust, zodat je lichaam er helemaal klaar voor is. Neem voor het beklimmen van je eerste vierduizender altijd een gids in de armen. Informeer bij de gids welke spullen (bv. stijgijzers, pikhouweel) je nodig hebt voor de klim.
Risico’s en tegenslag
Bergbeklimmen neemt risico’s met zich mee. Wanneer je op grote hoogte onderweg bent, moet je altijd rekening houden met de gevaren. Je lichaam reageert anders op hoogte, het weer kan omslaan of er ontstaat een andere niet voorziene situatie. Op hoogte is er minder zuurstof in de lucht en dit kan leiden tot hoogteziekte. Geef het direct bij de gids aan wanneer je hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid krijgt. Blijf onderweg genoeg drinken en eten.
Ultieme ervaring: het bereiken van de top
Hoe het is om de top van een vierduizender te bereiken? Bij ons op de redactie kan Marlous hier over meepraten. Zij stond afgelopen zomer op de top van de Breithorn in Zermatt. In haar reisverslag krijg je een goed beeld van hoe het is om voor het eerst een vierduizender te beklimmen. Marlous omschrijft het behalen van de top als volgt: “Het letterlijke hoogtepunt van de reis en het bereiken ervan resulteert in een storm aan emoties, totale euforie en het gevoel van onoverwinnelijkheid domineert. Wát een onbeschrijflijk avontuur”.
Veel succes met het beklimmen van je eerste vierduizender!