Skip to navigation Skip to main content

5 sportactiviteiten in de bergen die je een keer wilt proberen

53015 - 5 sportactiviteiten in de bergen die je een keer wilt proberen

Jaar in jaar uit gaan veel mensen op vakantie naar de bergen. Even ontspannen na al het werk dat je de afgelopen maanden verricht hebt en bijtanken voor de periode daarna. Maar er zijn ook mensen die in de vakanties het maximale uit zichzelf willen halen. Niet luieren aan het zwembad, maar veel activiteiten ondernemen. Deze fanatieke sportfans doen er alles aan om fit te blijven en zijn vooral bezig met het onderhouden van hun lichaam tijdens de welverdiende vakantie. In dit artikel hebben we de leukste sportactiviteiten in de bergen op een rijtje gezet.

#1. Mountainboarden

Mountainboarden is een sport voor de echte durfvals. De sport die lijkt op snowboarden en skateboarden wordt met het jaar populairder. Het mountainboard lijkt op een longboard, maar heeft wel haar eigen kenmerken. Zo zijn de wielen voorzien van rubberbanden gevuld met lucht om off-road terrein aan te kunnen. Voor de veiligheid is het mogelijk je voeten vast te binden aan het mountainboard, waardoor je spectaculair van berghellingen naar beneden kunt scheuren. Mountainboards hebben een handrem, maar vaart minderen wordt vaker gedaan met de zogeheten powerslide. Bij een powerslide zet je het board in een plotse beweging overdwars op de helling, waarbij de wrijving zorgt voor het afremmen. Je kunt mountainboarden ook doen met een vlieger, al heet de sport dan anders: kiteboarden. Mountainboarden wordt veel gedaan in Australië, maar mocht je het een keer willen proberen in Europa reis dan af naar Engeland, Frankrijk, Spanje of Italië.

#2. Raften

Raften is een bekendere sport in dit lijstje. De sport gaat terug naar 1811 toen de eerste poging werd gedaan om de Snake River in Wyoming af te gaan met een rubberboot. Sinds de jaren '50 gaat de ontwikkeling van deze sport hard en kun je het op veel plekken in Europa doen. Tegenwoordig kun je zelfs meerdaagse tripjes maken met raften, waarna je na een lange dag op het water kunt overnachten aan de oever van een rivier. Fantastisch toch! De bedoeling van raften is het bevaren van een wildwaterivier met een rubberen boot. De golven, het wilde water, de obstakels en de verschillend routes op het water maken de sport super spectaculair! Raften doe je in een groep en meestal is er een gids aan boord die je helpt bij het parcours. Bijzondere plekken waar je kunt raften zijn landen zoals Slovenië, Slowakije en Montenegro, omdat daar de sport het meest groeiende is. Het kleine plaatsje Bovec is inmiddels het 'Queenstown van Europa' aan het worden. Het Trigval National Park en de Julische Alpen vormen een schitterend decor voor diverse raft activiteiten. Ook in Spanje wordt de sport steeds groter. Vooral in de Spaanse Pyreneeën kun je geweldig raften. Een echte aanrader is de rivier Noguera Pallaresa. Deze rivier is meer dan 50 kilometer lang en ligt middenin de provincie Lerida. Maar uiteraard zijn er ook genoeg plaatsen in de Alpen, zoals in het Ötztal in Tirol.

#3. Bergbeklimmen

Voor de sportliefhebbers die meer van extreme sporten houden is bergbeklimmen een geweldige uitdaging. Bij bergbeklimmen moet je niet denken aan expedities naar de Himalaya waar mannen en vrouwen met gevaar voor eigen leven de top willen bereiken, maar bergbeklimmen is ook een sport voor mensen die het fijn vinden om geconcentreerd bezig te zijn. In een ver verleden was dit een sport voor rijke mensen die boeren meenamen als hun gids. Inmiddels is dit achterhaald en tegenwoordig voor meer mensen mogelijk. Klimmen doe je vooral in eigen tempo en je kunt er veel voldoening uithalen. Veel mensen kiezen ervoor om het bergbeklimmen te beoefenen in de Alpen. De Alpen hebben namelijk voor zowel beginners als gevorderde klimmers bergen die geschikt zijn. Door de vele variaties zijn landen als Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland uitstekende bestemmingen voor een klimvakantie.

53015 - begrbeklimmen
Op diverse plekken in de Alpen kun je cursussen klimmen volgen, zoals hier in Achensee

#4 Kitesurfen

Kitesurfen mag niet ontbreken in dit lijstje. Het zal je misschien verbazen maar je kunt fantastisch kitesurfen in de Alpen en Pyreneeën. Vooral het meer Silvaplana wordt geroemd door de geweldige locatie, wind en service. Andere plekken in de Alpen die geschikt zijn voor kiten zijn de Resschensee op de grens van Oostenrijk en Italië, de Achensee in Oostenrijk, het Gardameer in Italië en de Walensee in Zwitserland. Kitesurfen is een sport waarbij je op een kleine surfplank je laat voortrekken door een kite. Kitesurfers kunnen snelheden behalen tussen de 20 en 40 km/uur. Dit is niks vergeleken bij het snelheidsrecord wat staat op 104 km/ per uur! Kitesurfen is dus geen sport voor watjes, maar wel supergaaf om te doen! Wil je het een keer uitproberen, neem dan eerst les. Op deze manier krijg je de kite onder controle en leer je stap voor stap ermee te varen. De meeste mensen hebben tussen de drie en vijf dagen les nodig om de beginselen goed onder de knie te krijgen en zelfstandig heen en weer te kunnen varen.

53015 - kitesurfen gardameer
Op het Gardameer in Italië is veel ruimte om als beginner te leren kitesurfen

#5. Parachutespringen

Voor de echte durfvals die de adrenaline willen proeven is parachutespringen een geweldige uitdaging. Bij parachutespringen spring je vanuit een vliegtuig naar beneden. De adrenalinestoot voel je door je hele lichaam en deze ervaring is iets wat je altijd zal onthouden. Natuurlijk doe je dit met een begeleider die aan je vast zit, dit is een zogenaamde tandemsprong. Uitkijkend op de fantastische bergen is dit echt iets adembenemends vooral als de parachute open is geklapt. Parachutespringen kun je het beste doen in Oostenrijk. In de omgeving St. Johann in Tirol, Oberndorf, Erpfendorf en Scheffau am Wilder Kaiser is dit onder andere allemaal mogelijk. In St. Johann in Tirol ga je met het vliegtuig omhoog. Je maakt eerst een rondvlucht om te genieten van de omgeving. Dit duurt ongeveer 20 minuten, waarna je op een hoogte van 4500 meter naar beneden springt samen met een gediplomeerd parachutist. De vrije val duurt ruim één minuut, dus kijk snel om je heen want voor je het weet ben je alweer beneden.

Zomer Auteur10

Over Maurits

Bij Maurits is de passie voor de bergen al op jonge leeftijd ontstaan. Hij komt van jongs af aan regelmatig in de Pyreneeën en hij kent de bestemmingen hier inmiddels op z'n duimpje.