Skip to navigation Skip to main content
Peuter Bergen
© Spalder Media Group

Van plan om met een baby of peuter de bergen in te gaan? Dat kan prima! De gouden regel daarbij is dat niets TE mag zijn. Niet té hoog, niet té ver, niet té lang. Zolang je je aan die regel houdt, kun jij heerlijk met baby of peuter de bergen in. In dit artikel hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet wanneer je met een baby of peuter de bergen in wilt. 

De bergen in met een baby of peuter

Je gaat al jaren de bergen in, lekker wandelen, genieten van de natuur en de uitzichten. Maar ja, nu heb je een baby of een kleine peuter. En dan? In het dagelijks leven heb je natuurlijk al gemerkt dat je je toch moet aanpassen. Riep je van te voren nog: 'Nee, wij gaan niet veranderen', dan doe je dat toch. Maar wat betekent dat nou voor je vakanties? Kun je nu nog naar de Alpen of kun je beter gewoon thuis blijven? Eigenlijk wil je toch wel naar de bergen, maar hoe pak je dat aan en wat kun je daar nou doen met zo'n kleine? Tips voor een vakantie met je baby in de bergen >

Met een kinderwagen de bergen in
© Spalder Media Group

Het moet voor iedereen leuk zijn

Wie met een baby of peuter op vakantie gaat naar de bergen kan eigenlijk alles nog doen. Op deze leeftijd til je ze zelf nog rond door de bergen en lopen ze hooguit kleine stukjes aan de hand mee. Voor je kind betekent wandelen dus stilzitten en dat is al snel saai. Misschien slapen ze een stukje, maar daarna moet het allemaal niet te lang duren. Niets mag TE zijn. Niet té hoog, niet té ver, niet té lang.

 

Relaxte reis

Niet té lang, begint al met de reis naar de bergen toe. Zorg dat je flink veel stops kunt maken tijdens de lange rit in de auto. Neem bijvoorbeeld twee dagen de tijd en boek een hotelletje onderweg. Dat zorgt ervoor dat je ontspannen kunt rijden en kunt stoppen als de kleine er geen zin meer in heeft.

Kinderwagen parkeerplaats auto
© Spalder Media Group

Fijne accommodatie

De plek waar je naar toe gaat is belangrijk. Je zal meer tijd doorbrengen in of dichtbij de accommodatie dan je gewend bent. Je actieradius is ook kleiner, dus wil je graag een mooi uitzicht en een fijne wandeling in de buurt. Winkels en genoeg levendigheid op loopafstand zorgen ervoor dat jij niet weer in de auto hoeft, of je kind in het kinderzitje. Als je peuter rond het huis veilig en prettig kan scharrelen, dan heb je zelf ook een fijne en relaxte vakantie. Zomervakantie met kinderen in Oostenrijk: deze dorpen zijn leuk voor het hele gezin >

Niet te hoog

Op deze leeftijd heb je weinig lol aan speelparken en avontuur. Je hoeft dus niet op zoek naar familievriendelijke gebieden. Wat wel belangrijk is, is dat het niet te hoog is. Vanaf zo'n 2000 meter kun je hoogteziekte krijgen. Je kleintje kan natuurlijk niet aangeven dat hij/zij hoofdpijn heeft, misselijk is en misschien wel hoogteziekte heeft. Voorkom dus dat dat gebeurt.

It's all in the mix

Zonder kinderen ging je misschien wel bijna elke dag wandelen. En als je ging wandelen, ging je soms ook best ver. Nu pas je je aan aan het schema van je kind. Waarschijnlijk doet je peuter of baby een middagslaapje. Dan kun je in de ochtend een korte wandeling maken en 's middags de boodschappen combineren met een dorpsbezoek of terrasje op een mooie plek. Bedenk dat elk uitje met je kind toch al een hele onderneming is. Voor je een schone luier, de juiste kleren en alle spullen hebt, ben je zo een halve ochtend verder. Welke uitrusting neem je voor je kinderen mee naar de bergen?

Peuter eten in een hotel
© Spalder Media Group

Goed materiaal

Als je gaat wandelen ben je zelf actief bezig en heb je het eerder warm. Je kind zit stil. Trek je kindje iets extra's aan, zoals een fleecepak of fleecedeken. Bij warmte is het dan weer belangrijk dat je je kleine luchtig kleed. Neem altijd een zonnebrilletje en zonneklepje mee en denk aan de zonnebrand. Bij regen heb je een regenjasje en misschien zelfs een regenbroekje nodig. Die kunnen ze ook mooi aan in de ochtend, als het gras nog nat is, om in rond te kruipen. Je hoeft echt niet het duurste materiaal aan te schaffen, zolang gaat het niet mee. Denk aan Marktplaats, vrienden of bijvoorbeeld Decathlon.

Rugdrager versus stroller

Met een wandelwagen/stroller kun je niet op kleine paden komen, dus dat beperkt de mogelijkheden. Maar er zijn genoeg paden waar je wel kunt wandelen met een kinderwagen. En het zorgt er voor dat je zelf relatief ontspannen kunt wandelen. Maak voor de zekerheid een touw of band vast aan de wandelwagen én aan je hand, zodat deze er in een afdaling niet vandoor gaat. Wil je toch een kleiner paadje op, dan is een rugdrager fijner. Een rugdrager is wel vrij zwaar, met een peuter weegt het toch snel zo'n 10 kilo. Neem dan gewoon extra pauzes. Relaxed voor jezelf en de kleine mag ondertussen rondscharrelen. Wandelen met een kinderwagen in de bergen: 5 tips

Rugdrager met peuter in de bergen
© Spalder Media Group

Safety first

Als de kinderen zo jong zijn moeten de wandelingen die je kiest onder je eigen niveau liggen. Daardoor houd je zelf altijd voldoende energie over om je kind te vermaken. Dat een route niet te steil of te spannend moet zijn spreekt voor zich als je met de wandelwagen op pad bent. Ook een rugdrager heeft zijn beperkingen. Denk niet alleen aan overhangende takken of rotsen, maar ook aan de beweeglijkheid van je kind. Als die met 2 jaar zijn volle gewicht heen en weer zwaait ben je toch snel uit balans.

Maar, is er wel....

Ja. In de Alpen is alles wel aanwezig. Ook in de bergen wonen mensen met baby's. Luiers, babymelk en wat al niet meer is ook in de winkels in de bergen voor handen. Net als goede medische zorg, mocht je daar bang voor zijn. En als je het even niet weet, kun je ook uit het buitenland naar je eigen dokter bellen. Zelf heb ik ook weleens mijn eigen dokter gebeld. Gewoon ter geruststelling.

Rustmoment met peuter op een steiger in de bergen
© Spalder Media Group

Lange tocht

Wil je zelf toch echt graag langere wandelingen maken, kies er dan voor om een dagje alleen op pad te gaan. Als iemand anders bij de kleine blijft, kun jij natuurlijk best een keer lang op stap. Die ene top waar je toch graag op wilt staan kan dan best. Ook kun je natuurlijk best een keertje een lange dag inplannen met de kleine. Handig en gezellig is het om af te spreken met een ander gezin of misschien willen opa en oma wel mee. Dan kun je af en toe afwisselen, wie thuis blijft bij de kleine en wie op pad gaat.

Ideale wandeldag

Hoe ziet een ideale wandeldag er nou uit? Neem je baby of peuter lekker mee in de lift omhoog of rijd naar een mooie plek in de buurt. Daar loop je een stukje naar een meer of fijne alpenweide om te kunnen neerploffen. Spreid een dekentje uit. Niet alleen als picknickkleed, maar ook voor de kleine om lekker op te spelen. Daarna kun je samen rondscharrelen bij het meer of bij een beekje. Je moet ze daar wel in de gaten houden, maar er is toch niets zo leuk om je kind in de modder of de plassen te zien stampen. Dan heb je een ideale dag in de bergen. Geniet er maar van, ze zijn zo groot. Wandelen met een baby in de bergen: 8 vragen en antwoorden >

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.