Na een flinke wandeling is het heerlijk om neer te ploffen bij een leuke berghut. Lekker even de benen rust gunnen, een koud drankje drinken en natuurlijk genieten van een traditionele lunch. In de Alpenlanden kun je heerlijk eten. In dit weblog heb ik de lekkerste Oostenrijkse gerechten op een rijtje gezet. Staat jouw favoriet ertussen?
#1. Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn is het favoriete Oostenrijkse gerecht van veel bergliefhebbers. Jong of oud, iedereen loopt te watertanden bij een versgebakken portie Kaiserschmarrn. Helemaal als ze daarna nog door de gekarameliseerde suiker zijn gehaald en een krokant korstje krijgen...
#2. Apfelstrudel
Is het tijd voor koffie? Bestel er dan ook zeker een Apfelstrudel bij. Heerlijk met vanillesaus of slagroom. Officieel wordt dit gerecht als nagerecht gezien, maar wat ons betreft is het een prima tussendoortje.
#3. Käsespätzle
Iedere kaasliefhebber is gek op Käsespätzle. Dit machtige kaasgerecht is ideaal om te delen of om mee op krachten te komen na een intensieve wandel- of mountainbiketocht. Käsespätzle lijkt een beetje op pasta en wordt gemaakt met een speciale spätzlerasp. Als de spätzle is gekookt, wordt deze gemengd met bergkaas en in de oven gezet. Als alles is gesmolten, wordt het gerecht geserveerd met verse bieslook en gebakken uitjes. Hemels!
#4. Knödels
Knödels vind je in de Alpen in allerlei soorten en maten. Hartig, zoet, met saus of in de soep. Van Germknödel tot Speckknödel, Spinatknödel en Kaspressknödelsuppe. Wat is jouw favoriete knödelgerecht?
#5. Curryworst met patat
Een worstgerecht dat je echt geproefd moet hebben, is curryworst. Deze braadworst wordt gebakken op de plaat of grill en geserveerd met currysaus en kerriepoeder. Perfect in combinatie met een portie goudgele friet met mayonaise.
#6. Speckplatte
De herders en herderinnen die in de zomer zorgdragen voor de berghutten, almen en dieren, maken allerlei heerlijke producten. En niet alleen zij, ook veel andere lokale bedrijven in de dalen doen dat. Droge worst, kaas, Speck, boter en allerlei andere zelfgemaakte lekkernijen kun je proeven als je in de Alpen bent. Bestel je een Speckplatte, dan krijg je een houten plank vol met Speck, versgebakken brood, zuur, ingelegde pepers en geraspte mierikswortel. Er bestaan ook plankjes met een combinatie van verschillende kazen en vleeswaren. Vaak Jausenbrettl genoemd op de menukaart.
#7. Wiener Schnitzel
Krokant, mals en goudbruin. Uiteraard met een portie frites, mayonaise, een partje citroen, Preiselbeerencompote en salade. Dat is de hemelse combinatie die je krijgt als je een Wiener Schnitzel bestelt. 's Middags of 's avonds, een schnitzel smaakt altijd goed.
#8. Zwiebelrostbraten
Op het Oostenrijkse gerecht Zwiebelrostbraten bestaan veel variaties. Bij de een is het rundvlees zacht gegaard en bij de ander als biefstuk gebakken. Het vlees wordt geserveerd met een smaakvolle saus op basis van gebakken uien. Daarbij worden ook krokant gebakken uienringen geserveerd.
#9. Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl is een vroegere restjesmaaltijd die inmiddels is uitgegroeid tot een echte Oostenrijkse favoriet. Tiroler Gröstl bestaat uit een mengsel van gebakken aardappeltjes met spekjes, rund- of varkensvlees en ui. Geserveerd in een pannetje, met een gebakken spiegeleitje erbovenop.
#10. Sauerkraut mit (Brat)wurst
Sauerkraut, zuurkool in het Nederlands, wordt in Oostenrijk anders bereid dan de meeste Nederlanders gewend zijn. Niet gestampt met aardappelen, maar puur en met alleen wat kruiden. Heerlijk in combinatie met (Brat)wurst, mosterd en gebakken aardappeltjes. In sommige berghutten worden de worsten zelfgemaakt. Helemaal lekker!