Skip to navigation Skip to main content

Kamperen in een tent in de winter: hoe doe je dat?

50148 - Kamperen in een tent in de winter: hoe doe je dat?
© Mini Expedities

Kamperen in de winter, is dat leuk? Met een caravan of camper kamperen is al een hele uitdaging. Ben je eenmaal geïnstalleerd en is het nog steeds koud, dan zet je gewoon het kacheltje aan. Maar op een camping met een tentje in de kou? Is dat niet alleen voor hard-core camping gasten? Nee hoor, iedereen kan kamperen in de winter. Het vraagt iets extra voorbereiding en je neemt meer spullen mee, maar dan ben je klaar om te gaan. Hier een aantal punten waar je aan moet denken bij kamperen in de winter in een tent.

Camping kiezen in de winter

Je moet eerst een camping vinden die open is in de winter. Niet elke camping is namelijk het hele jaar open. Het is fijn als de camping goed verwarmd sanitair heeft. Niets kikkert je zo op als een warme douche in een warm wc-hok. Ook is het prettig als er echt warm water uit de kranen stroomt. Het zorgt ervoor dat je niet zolang water hoeft te koken. Dat is in de winter best fijn. Sommige campings hebben speciale winterruimtes. Het is heerlijk als er een plek is waar je binnen kunt zitten of waar je een warm vuur kunt stoken.

Keuze tent

De meeste tenten kun je prima gebruiken in de winter. Zorg dat je de tent goed ventileert, anders is alles nat in de ochtend. Het maakt natuurlijk wel uit of er sneeuw valt of een harde wind tegen de tent beukt. Dan wil je dat je tent stormproef is. In de zomer is het niet heel erg als alles een keertje nat wordt. In de winter is dat geen grapje. Heb je de kans om een tipi te huren, dan ben je van alle luxe voorzien. In de tipi is een kachel en daarmee creëer je je eigen warme nestje.

Warme slaapzak

Het grootste verschil tussen zomer en winter is de kou. Je hebt dus een warme slaapzak nodig, anders lig je de hele nacht te vernikkelen. Als je wilt uitproberen hoe dat is, kamperen in de winter, dan koop je niet direct een nieuwe slaapzak. Neem van huis extra dekens of dekbedden mee. Als je meerdere slaapzakken hebt, dan stop je er twee in elkaar.

Goed matje

De meeste kou komt van de grond, dus is het belangrijk daar extra te isoleren. De meeste matjes die je in de zomer gebruikt zijn niet voldoende voor de winter. Maar als je onder je normale slaapmat een extra matje legt isoleert dit direct een stuk beter. Denk hierbij aan een schuimmat als extra laag. Wil je vaker gaan kamperen in de winter dan is het toch echt aan te raden om een goede wintermat te kopen.

Dikke donsjas

Je kunt zodra het koud is in de tent gaan liggen, maar je ontkomt er niet aan dat je af en toe de tent uitmoet. Voor die momenten is het heerlijk als je een warme donsjas hebt.

Verlichting

In de winter is het vroeg donker, je hebt verlichting nodig. Een hoofdlampje om te zien wat je doet. Maar denk ook aan gezellige verlichting voor in de tent. Dat maakt jouw winterpaleisje extra gezellig.

Lekker uit eten

Koken in de tent in de winter is al met al meer afzien dan koken buiten in een warm zonnetje. Je hebt in principe niet andere spullen nodig, maar je krijgt het toch wel koud als je wacht op het warm worden van je potje eten. Het is dan ook een groot genot om 's avonds heerlijk naar een restaurant te gaan. Genieten van een warme ruimte en eten dat voor je wordt klaargemaakt. Goed doorgewarmd en met een volle maag kun je daarna die tent weer helemaal aan!

Warm je bed in

Zorg dat je lekker warm de slaapzak induikt. Als je het al koud hebt als voor je gaat slapen, dan is het heel moeilijk om op te warmen. Heb je het toch koud gekregen stap dan de tent weer uit, doe een dansje of push ups. Het maakt niet uit wat, als je maar prettig warm weer de slaapzak ingaat. Daarnaast is het heerlijk een kruik te maken die je in de slaapzak legt. Dan heb je een voorverwarmd bed en slaap jij lekker in je tent in de winter.


Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.