Skip to navigation Skip to main content

7 bestemmingen voor een herfstvakantie in Duitsland

Herfst
© Spalder Media Group

De zomer ligt achter ons en de herfst is officieel begonnen. De temperaturen dalen en de kleuren in de natuur veranderen. Een goed excuus om er even tussenuit te knijpen, zodat je dit fijne jaargetijde in een ander land kunt ontdekken. Geen benauwde hitte meer, maar wel genoeg kans op een zonnetje. Duitsland is een fijn land om in de herfst te bezoeken. Veel bestemmingen zijn relatief dichtbij en daarom ideaal voor een minivakantie. In dit blog geef ik je 7 tips voor een herfstvakantie in Duitsland. 

1. De Moezel

Ben jij gek op lekkere wijntjes, Duitse specialiteiten en een mooie omgeving? Dan is de Moezel een fijne bestemming voor een weekendje weg. In ongeveer 3 uur rijd je vanaf Utrecht richting Koblenz, naar het begin van de rivier. Aan beide zijden van de Moezel liggen kilometers aan wijngaarden. Daartussen bevinden zich meer dan 125 schattige wijndorpjes, waar je niet alleen kunt overnachten, maar ook allerlei wijnsoorten kunt proeven. Leuk om te weten: zowel in september, oktober en november, worden er wekelijks wijnfeesten georganiseerd. Tijdens zo’n feest kun je veel proeven, lekker eten en de lokale bevolking leren kennen.

2. Oberstdorf

Oberstdorf ligt in het zuidelijkste puntje van Beieren, vlakbij de grens van Oostenrijk. Met de auto is het ruim 7,5 uur rijden, maar met het vliegtuig vlieg je in 1,5 uur naar München, vanwaar het nog 2 uur en 15 minuten rijden naar Oberstdorf is. Het is een sportieve bestemming, waar je mooie wandel- en fietstochten kunt maken. Samen met het Oostenrijkse Kleinwalsertal deelt Oberstdorf een aantal liften. De geopende liften zijn: Heuberg Arena, de Walmendingerhorn, de Söllereck  en de Nebelhorn.

 

Het centrum van Oberstdorf in de herfst
© Spalder Media Group

3. De Eifel

De Eifel is een middelgebergte en ligt in het Duitse deel van de Ardennen. Het gebied bestaat uit meerdere natuurgebieden en een prachtig nationaal park. Vooral wandelaars vinden hier veel mogelijkheden. Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 2,5 uur naar Nationaal Park Eifel. De herfst kleurt het park in allerlei tinten oranje en dat biedt een compleet ander kleurenperspectief dan in de zomer. Je hebt hier toegang tot ruim 240 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Vlakbij het park zijn een aantal schattige dorpjes waar je kunt overnachten.

 

4. Zugspitze (Garmisch Partenkirchen)

De Zugspitze is na ongeveer 8 uur rijden te bereiken vanaf Utrecht. Dat is ver, maar wist je dat je met het vliegtuig na 1,5 uur vliegen in München of Innsbruck bent? Vanaf daar is het slechts 1,5 uur met het openbaar vervoer, of 1 uur met de auto naar Garmisch-Partenkirchen. De stad ligt aan de voet van de Zugspitze en biedt veel mogelijkheden voor een wandelvakantie in de herfst. Daarnaast kun je fijn een middag door het oude centrum slenteren, winkelen, genieten van de Duitse specialiteiten in de restaurants en bezienswaardigheden bekijken. De Kreuzeckbahn is geopend van 08.30 – 17.00 uur en de Wankbahn van 08.45 – 17.00 uur.

Uitzicht op de Zugspitze
© Spalder Media Group

5. Nationaal Park Sächsische Schweiz & Dresden

Kun je niet kiezen tussen een vakantie in de natuur of een stedentrip? Dan is een vakantie in de regio van Nationaal Park Sächsische Schweiz & Dresden ideaal. Ook dit is een bestemming die met de auto in ongeveer 8 uur te bereiken is, maar met het vliegtuig in slechts 1,5 uur. Je vliegt naar Dresden, waar je een auto kunt huren, of waar je van het openbaar vervoer gebruik kunt maken. De stad ligt aan de Elbe en kent meerdere mooie bezienswaardigheden. Vanaf hier ben je slechts 30 kilometer verwijderd van Nationaal Park Sächsische Schweiz. Dit is een prachtig natuurgebied, waar je uren kunt wandelen. De rotsformaties, tafelbergen, bossen en kloven zijn prachtig om te zien. Ook het net iets zuidelijker gelegen Ertsgebergte is een aanrader! 

6. Willingen

Het plaatsje Willingen ligt in het Sauerland en wordt eigenlijk het hele jaar door druk bezocht. Niet zo vreemd, want bij deze plaats komen maar liefst drie natuurgebieden samen. De plaats wordt omringd door bossen, meren, rivieren en weideland. Wandelaars vinden in de omgeving 39 gemarkeerde wandelroutes, waarbij de afstanden variëren tussen de 5 en 20 kilometer. Ook fietsers en mountainbikers kunnen met ruim 30 routes genoeg ontdekken. De plaats zelf is gezellig en geeft een echt 'vakantiegevoel'. Vanaf Utrecht is het ongeveer 3,5 uur rijden naar Willingen. Winterberg is een uitstekend alternatief voor Willingen.

Het centrum van Willingen in de herfst
© Spalder Media Group

7. Schwangau

Schwangau is een schattig bergdorpje in de provincie Beieren, in het zuiden van Duitsland. Het dorp wordt omgeven door bergen en donkere, dichtbegroeide bossen. Na een vlucht op München of Innsbruck is het nog 1 uur en 40 minuten rijden, maar dan waan je je wel in een compleet andere omgeving. Er liggen maar liefst twee kastelen, waarvan er eentje is die je eigenlijk echt eens bezocht moet hebben. Slot Neuschwanstein staat bovenop een rots en is indrukwekkend om te zien. Verder kun je heerlijk wandelen in de omgeving.

Herfstvakantie in Duitsland boeken

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.