Skip to navigation Skip to main content

Weervoorspellers in de bergen!

10058 - Weervoorspellers in de bergen!

De maanden mei en juni zijn hier in Tirol wat betreft het weer extreem geweest. De ene dag stonden de werkmannen op de bouw van Hotel Natürlich in Fiss nog met een muts op hun hoofd te werken. De dag erop was het 30 graden, strakblauwe lucht en een erg warm zonnetje. Het hele weekend was super. Maandag, de dag begint perfect, rond 12 uur steekt er binnen no-time een enorm harde wind op en het mooie weer is voorbij.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het weer in de bergen erg snel kan omslaan. Dit te weten is alleen al erg belangrijk! Al bij het inpakken van de koffers in Nederland zou je er rekening mee moeten houden, dat het weer tijdens de vakantie alle kanten op kan gaan. Nog belangrijker is deze informatie bij het inpakken van je rugzak voor een dagtour in de bergen. Je kunt met een stralend zonnetje op pad gaan; korte broek, t-shirtje en een zonnebril op! Na een uur begint het te betrekken en dan kom je in een onweersbui terecht. En dit kan andersom natuurlijk net zo gebeuren. Je vertrekt ´s morgens met een dikke jas, een trui en een lange broek aan. ´s Middags trekt het open, het zonnetje komt tevoorschijn en je hebt het veel te warm en niet eens voldoende water bij je! Een goede voorbereiding is het halve werk, maar adequaat kunnen reageren op dat wat er om je heen gebeurd is van absoluut belang in de bergen.

Weer is te voorspellen!

En met een beetje kennis van zaken, lukt het ook! Met een hoogtemeter bijvoorbeeld, kun je een hoge- en een lagedrukgebied voorspellen. Als de hoogtemeter stijgt, terwijl je op dezelfde hoogte bent, is dat een teken dat de luchtdruk daalt. Een snelle daling kan storm en onweer veroorzaken. In de lucht is soms nog niks te zien, maar je hoogtemeter geeft een duidelijke waarschuwing! Ijk je hoogtemeter dus elke keer op markante punten! Ook zonder hoogtemeter kun je bijvoorbeeld slecht weer aan zien komen. Een aantal voorbeelden is het toenemen van de windkracht, windrichtingen tussen zuidwest en noordwest of als schapenwolken zich verdichten. Een zichtverslechtering en een lichtgesluierde hemel duiden op een weersverslechtering.

Kenmerken goed weer

Daarentegen kun je goed weer aan een stijgende luchtdruk herkennen, de hoogtemeter daalt. De druk van de lucht op de hoogtemeter wordt groter, dus de hoogtemeter geeft aan dat je lager bent dan in werkelijkheid. Een koude nacht met een heldere hemel voorspelt ook dat er een mooie dag in aankomst is! De windkracht neemt af en er kan mogelijk nevel in het dal zijn. Ook de condensstrepen van vliegtuigen spelen een rol. Als de strepen blijven staan, blijft het mooi weer. Waaieren ze uit, dan is er meestal slecht weer op komst. Als er tijdens de schemering schitterend avondrood ontstaat, dan is dit ook een teken dat er een hoogdrukgebied ontstaat. Je zult de volgende dag onder een stralende hemel wakker worden.

Links: Cumulonimbus - onweer op komst, rechts: Verschillende wolkensoorten

Onweer in de lucht

De maanden juni en juli zijn in de Alpen vaak onweersmaanden. Er zijn verschillende soorten onweer. Zo is er in de Alpen vaak sprake van orografische onweersbuien (door bergen wordt lucht gedwongen op te stijgen en daardoor ontstaan wolken) en van warmte-onweer. Typisch voor de zomer is een warmte-onweer. Dit komt vaak voor tijdens een warme periode. De lucht is vochtig (het wordt broeierig) en er is niet te veel wind. Tegen de middag ontstaan er optorenende wolken, waarvan de bovenkant uit een aambeeldvormig gedeelte bestaat. De onderkant van de wolken zakt over de berg en de naderende wolken zijn vaak gelig van kleur. Een ander teken van onweer is, als het ´s morgens al warm is en de lucht heiig is. Houd op warme dagen in de Alpen altijd rekening met onweer. Bij een warmte-onweer in de Alpen hoef je overigens niet bang te zijn voor een weersomslag. Zo snel als ze komen, zo snel gaan ze ook weer!

Links: Cumulus - stapelwolk, rechts: Cirrostratus

Wolken zijn goede weervoorspellers!

De meest bekende wolk, de stapelwolk (cumulus) is de alombekende mooiweerwolk. Dit zijn geheel onschuldige wolkjes! Net als de cumulus is de stratocumulus ook een lage bewolking (0-2000 m) en is een teken van een stabiel hogedrukweer. Ze is herkenbaar aan de mozaïkachtige vormen. De meeste bewolking in de middelhoge laag (2000-6000 m) zijn meestal grijs en donker en voorspellen niets dan goeds. Belangrijk om te herkennen is de cirrostratus. Dit is de bekende witte sluier, die erg hoog in de lucht hangt en de hemel een melkachtige kleur geeft. Zie je deze al in de ochtend, dan duidt dit vaak later op de dag op regen. De cirrus en de cirrocumulus bestaan door hun hoogte (6000-12000 m) geheel uit ijskristallen en voorspellen meestal dat het weer zich binnen 10 uur zal gaan verslechteren.

Cirrus - vederwolken

Tiroler Bergwanderführer in Hotel Natürlich in Fiss

Als Tiroler Bergwanderführer wil ik je een goede tip mee geven. “Bij twijfel, altijd omkeren”.  Nog beter is om met een Tiroler Bergwanderführer op pad te gaan. Die houdt het weer voor je in de gaten, kent bovendien de mooiste plekjes uit de omgeving, zodat je zelf alleen maar kunt genieten! Meer informatie over wandelen en bergwanderführer vind je op de website van ons nieuwe hotel, dat in december geopend gaat worden! Wij organiseren natürlich mooie wandelingen en geven onze kennis graag verder!
Natürlich. Hotel mit Charakter in Fiss.

Suzanne Goossen, Tiroler Bergwanderführer

Natürlich. Hotel mit Charakter
www.hotel-fiss-serfaus-ladis.at

Zomer Auteur Female

Over Suzanne

Suzanne wilde het liefst elke dag wakker worden in de bergen, dus heeft ze daarvoor gezorgd. De bergen zijn haar thuis en bijna elke dag gaat ze heerlijk wandelen, mountainbiken en kan ze genieten van het waanzinnige uitzicht.